Welkom bij het Achterhoeks Openluchtmuseum!

In het Achterhoeks Openluchtmuseum beleef je het oude boerenleven in de Achterhoek.

Wij brengen je terug naar de Achterhoek van toen. Neem een grote stap terug in de tijd ervaar hoe de boer vroeger woonde en werkte. Techniek, leven en cultuur die we vandaag de dag nog herkennen in onze cultuur. Voor even kun je in ons vernieuwde museum ervaren hoe het is om te leven als Achterhoeker.

Voor kinderen hebben we speciaal een kinderaudiotour!

Het museum

In 1936 heeft Bernard Weenink het Achterhoeks Openluchtmuseum opgericht. Nadat de laatste bewoner van Erve Kots (H.J. Kots) overleed, werd Bernard eigenaar van Erve Kots. De archeologische vondsten op het terrein van Erve Kots gaven hem de inspiratie om een museum te starten.

Bernard besefte dat de agrarische gemeenschap zoals hij die kende, verloren zou gaan, als dat niet zorgvuldig bewaard zou blijven.

Met het museum heeft Bernard en later zijn zoon Gerard ervoor gezorgd dat het verhaal van vroeger doorverteld wordt.

In 1974 bracht Gerard Weenink het museum onder in de Bernard Weenink Stichting. De stichting beheert het museum nog steeds.

Dat een boer een museum begint, is erg bijzonder. Ook dat verhaal wordt verteld in het Achterhoeks Openluchtmuseum.

Mindsetshow

Een goede start van jouw bezoek aan het museum, is de mindsetshow in het expositiegebouw aan het begin van de wandelroute door het museum. De mindsetshow wordt ook wel objecttheater genoemd. Het vertelt het verhaal van Erve Kots, Bernard en Gerard Weenink en het Achterhoekse boerenleven van toen en de oorsprong van de Achterhoekse cultuur en mentaliteit van nu.

De Mindsetshow duurt ongeveer 6 minuten en is in 2022 geopend. Bezoekers die de mindsetshow al hebben beleefd, waren verrast door de creativiteit en de mooie vertelvorm in beeld en geluid.

Als de mindsetshow is afgelopen, openen de dubbele deuren naar buiten automatisch. En dat eerste uitzicht… Dat zal je verrassen!

Audiotour

Tijdens een rondwandeling over het terrein vertelt de audiotour je alles over het boerenleven van weleer. Je leert over de oude gebouwen, de machines en over de verschillende ambachten. Ook Achterhoekse sagen worden boeiend verteld tijdens je tocht door het museum.

De audiotour zit bij de toegangsprijs in en je activeert de verschillende hoofdstukken van de audiotour bij de markeringspunten.

De tour is er in drie talen: het Nederlands, Duits, én het Achterhoeks! Welke taal kies jij?

Voor de kinderen (basisschool leeftijd) is er een speciale Kinderaudiotour!

Archeologische vondsten tentoongesteld

Bernard Weenink groef al voor 1936 de eerste archeologische vondsten op, op het terrein van Erve Kots. Onder anderen een Frankisch grafveld en een paalboerderij met gracht zijn op Erve Kots gevonden. Mede door deze vondsten is duidelijk geworden dat al rond 600 na Christus de eerste mensen in de streek woonden en leefden.
Op het museumterrein staan 2 boerderijen; Boerderij Kots en een Los Hoes. Beide boerderijen geven de bezoeker een beeld van hoe de boerenbevolking leefde en werkte in verbondenheid met de natuur.
In en rond de gebouwen staan verschillende machines. Deze machines werden door de boeren gebruikt. Bijvoorbeeld de rosoliemolen. De molensteen draaide doordat een paard het rad aandreef. Uit lijnzaad en koolzaad perste de boer zo olie die hij vervolgens voor van alles gebruikte, zoals verlichting, houtconservering en zelfs om de gezondheid te bevorderen.
De houtzagerij is minder oud dan de rosoliemolen. In het begin van de 20e eeuw veranderden de ambachten in heuse beroepen. Tot dan waren die ambachten voor de boeren een manier om wat bij te verdienen. De houtzagerij in het Achterhoeks Openluchtmuseum is van 1920. De zagerij wordt aangedreven door een elektromotor. Hiermee werden bomen tot planken en balken gezaagd. In de klompenmakerij die hier ook te zien is, werden klompen gemaakt. De klompenmakerij komt uit dezelfde periode als de houtzagerij.
De machines geven een goed beeld van de eerste vormen van mechanisatie in het boerenleven. Vrijwilligers geven regelmatig demonstraties om u het verleden echt te laten beleven.

 

Het vernieuwde museum

Het Achterhoeks Openluchtmuseum is de nieuwe naam voor Museum Erve Kots, waar je het oude achterhoekse boeren leven kunt ervaren. De vernieuwingen zijn mede mogelijk gemaakt door:

Leader, Europeees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

 • Gemeente OostGelre
 • Rabobank Cooperatiefonds
 • Kickstart Cultuurfonds
 • Roelvink Fonds
 • Herberg Erve Kots
 • Gelders Erfgoed
 • Prins Bernard Cultuurfonds
 • InterReg
 • Provincie Gelderland

PRAKTISCHE INFO

Openingstijden

Het museum is dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. 2e Paasdag en 2e Pinksterdag geopend.

 • In de wintermaanden geopend van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 16.00.

 

Entreeprijs

 • Volwassenen: € 7,50
 • Senioren (65+): € 5,50
 • Kinderen: € 3,50
 • Familiekaart:
 • (2 volw, max 3 kind) € 18,00

 

 • Honden (mits aangelijnd) zijn welkom op het museumterrein.

Adres

Eimersweg 4b
7137 HG
Lievelde

* Kom je met een groep van 16 personen of meer, dan hebben we goedkopere tarieven. Je kunt je bezoek ook combineren met een bezoek aan het Brouwhoes. Daarnaast zijn verschillende arrangementen mogelijk. In de Arrangementen brochure van Erve Kots voor groepen lees je alle mogelijkheden.